Asfalt Nedir?

Asfalt Nedir ve Asfalt Çeşitleri | Asfalt Serimi

Asfalt nedir? Asfalt, üst yapı malzemesi olarak kullanılan agrega ile doğal kökenli veya petrolün damıtılmasıyla elde edilen bitümün koyu kahve ile siyah renge dönüşen bağlayıcı malzemedir.

Asfalt, karışımında kullanılan agrega çeşidine göre isimlendirilir: Alttemel, bitümlü temel, binder, tip-1 aşınma, tip-2 aşınma, tip-3 aşınma ve tip-0 aşınma gibi.

Asfaltın hammaddesi olan bitümün en önemli fiziksel özelliği ısıtıldığında yumuşaması ve daha akıcı hale gelmesi, soğuduğunda ise tekrar sertleşmesidir.

Asfalt serimi 140°C ile 160°C sıcaklık aralığında yapılmalıdır. Bitümün önemli başka bir özelliği de normal hava sıcaklığında bir katı gibi davranmakla beraber yük altında kendini onarma özelliğine sahiptir. Yani asfalt tabandan gelen harekete uyum sağlar ve trafik altında oluşan kılcal çatlakları kendiliğinden kapatır.

Asfalt üretimi tekerlek ile yüzey arasındaki tutunmayı ve kayma direncini sağlayacak dokuda, düzgün ve düşük gürültü seviyesinde konforlu sürüş için gerekli özelliklere sahip olacak şekilde dizayn edilir.

Asfalt agrega ile bitümün belirtilen oranlarda ve kontrollü bir sıcaklıkta asfalt plentinde karıştırılır.

Hazırlanan asfalt karışımı kamyonlarla üstü kapalı olarak plentten serim yerine taşınır.

Taşınan asfalt karışımı kamyondan finişer sericinin haznesine boşaltılır. Finişerin haznesine boşaltılan sıcak asfalt karışımını arka helezonla tablaya doğru itilerek makinenin genişliğince serilir. Helezon malzemeyi asfalt yol boyunca dağıtır ve finişer öne doğru hareket ederken tabla düzgün ve belirli bir kalınlıkta serimi gerçekleştirir.

Bu işlemler sırasında asfalt hızla soğumaya başladığı için belirli bir yoğunlukta ve düzgün bir yol tabakası elde etmek için serim işleminin ardından geciktirilmeden asfaltın silindirlerle sıkıştırılması gerekir.

Asfaltta çeşitli kalıplarla baskı yapılarak desenli asfalt uygulaması yapılabilir. Yapılan asfalt deseni istenilen renge boyanabilir. Renkli desenli baskı asfalt daha çok estetik görüntü amacıyla tercih edilir.